maandag 28 maart 2011

Morphological Freaks # 1


2 Conversatiestukken, 2011
porseleinklei, glazuurverf
diverse afmetingen


Conversatiestukken

Insteek van de tentoonstelling Conversatiestukken die komende zaterdag in K13 in Velp opent is de politiek-economische actualiteit van de laatste 10 jaar (2001-2011). Bram van Leeuwenstein en Pascal Mulder maakten een servies dat door een aantal kunstenaars gedecoreerd wordt met evenementen uit de laatste 10 jaar. Tijdens een diner zal er van het servies gegeten worden. Uitgangspunt van het gesprek tijdens het diner is het servies zelf en de daarop verbeelde actualiteit.
Eigenlijk zou ook ik iets moeten doen met een gebeurtenis uit de laatste tien jaar: de Twin Towers, Pim Fortuyn, Theo van Gogh, de kredietcrisis, de aardbeving in Japan, de geallieerde aanval op Gaddafi.  Maar ik heb een hekel aan de actualiteit. Mensen moeten altijd iets met het nieuws: erover praten bijvoorbeeld, zoals men over het weer praat. Ik wil er niet over praten, ook niet over het weer.
Wat ik zo mooi vind aan insecten is dat ze helemaal geen last hebben van de menselijke actualiteit. Toen de Twin Towers in elkaar zakten, bouwden ze aan nesten en piramides. Ze gaan onverstoorbaar en onverschillig hun eindeloze gang.
Een paar jaar geleden kocht ik een vreemd, verontrustend en al te goedkoop boek over insecten bij De Slegte. Het bleek te gaan om insecten die veranderden na de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl. Het boek heet Morphologically disturbed insects en bevat wetenschappelijke tekeningen van Cornelia Hesse-Honegger van de meest idiote en definitieve veranderingen in doodnormale insecten.  
Voor Conversatiestukken neem ik onze huis-, tuin- en keukeninsecten. Punt van vertrek is de dag na de ramp met de kerncentrale in Japan. Het is de dag waarop alle bekende en onbekende insectensoorten ter wereld onder invloed van een overdosis aan straling definitief zullen veranderen. Ik kan niet anders doen dan de eerste minuscule maar gestoorde mutaties zo nauwgezet en wanhopig mogelijk weergeven. Morphological freaks.

Conversatiestukken, K13 Velp, opening 2 april 2011 om 16.00 u.
Deelnemende kunstenaars:  Martijn Bentum, Dagmar Donners, Marcel Doorduin, Ad Gerritsen, Klaas Gubbels, Jose den Hartog, Peter Jordaan, Jacqueline van Leeuwenstein, Emile Miedema, Rinke Nijburg, Harriet Valstar & Bart Verburg.