dinsdag 29 maart 2011

Mercy Seat # 1

Mercy Seat, 2011
dummyschets No 1
potlood en, kleurpotlood en stift op papier
12 x 7 cm


In dit najaar opent in het Stedelijk Museum Zwolle de tentoonstelling Moderne Devotie. Naast aandacht voor het cultuur-historische fenomeen wordt er aandacht besteed aan hedendaagse kunst met een religieus karakter. Het museum wil van de deelnemende kunstenaars een zo duidelijk mogelijk statement over dit onderwerp.

Een van de eerste beelden die me bij het begrip moderne devotie door het hoofd schoot is een vader met een zoon op schoot. Op het beeld van een moeder met een dode zoon op schoot heb ik me in de afgelopen 10 jaar al aardig uitgeleefd,  maar op het tegenbeeld ervan, een volwassen man met een nog jong en springlevend kind op schoot, daar heb ik me nog niet zo vaak aan gewaagd. De dood trekt meer dan het leven. Misschien wordt het tijd om het boeket van piĆ«ta en doodsdrift op te fleuren met lente en leven.

Maar over wat voor soort beeld hebben we het eigenlijk wanneer we een kind plaatsen op de schoot van een volwassene? Kan zoiets wel? Is de schoot niet de meest gevaarlijke plek om te zitten juist omdat die plek de meest intieme is?

Carnaval, 2008
The Mercy Seat # 2
pen, kleurpotlood en droge naald op papier
33,5 x 49,5 cm

Moderne devotie, Door geloof gedreven, Stedelijk Museum Zwolle, 16 oktober 2011 t/m 11 maart 2012. Opening door Antoine Bodar. Deelnemende kunstenaars: Gijs frieling, Marc Mulders, Rinke Nijburg en Sela.