vrijdag 22 maart 2013

Circa...dit I Mirror Mirror on the Wall # 1Jan van Eyck
Bolle spiegel versierd met tien taferelen
Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw (detail), 1434
olieverf op paneel
82 × 59.5 cmCirca... dit, RUIMTE VOOR KUNS, Arnhem

Mirror Mirror on the Wall De profeet, de hoer en haar pooier


I  Uitgangspunt van de tentoonstelling Mirror Mirror on the Wall bij Circa...dit in Arnhem zijn eigenlijk meerdere, parallel lopende sporen. Het eerste spoor is het weergaloze Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw van Jan van Eyck, een paneel uit 1434 dat sinds 1842 in The National Gallery in Londen hangt. Daarnaast het enigszins vreemde Bijbelboek Hosea waarin een profeet trouwt met een hoer. Sporen die daar doorheen lopen zijn twee lezingen van Nick Cave: The Secret Life of the Love Song (1998) en The Flesh Made Word (1996) en enkele preken van de Zuid-Afrikaanse profeet Kobus van Rensburg.

  http://www.postzegelblog.nl/wordpress/wp-content/uploads/2011/11/spiegel-Arnolfini.jpgII  Achter Giovanni Arnolfini en zijn vrouw hangt een bolle spiegel waarin wij de schilder en een gezel zien geportretteerd. Rondom de bolle spiegel bevinden zich tien ornamenten waarin we de lijdende Christus zien afgebeeld met helemaal bovenaan de kruisiging. Wetenschappers zijn het er lange tijd niet over eens geweest of de vrouw aan de linkerzijde van Arnolfini nu zijn vrouw was of zijn verloofde. En ook wist men niet of zij nu zwanger was of niet. Volgens David Hockney maakteJan van Eyck voor zijn schilderijen veelvuldig gebruik van een holle spiegel die een beeld op een muur kan projecteren zoals een camera obscura dat kan. 

III  Nick Cave bedient zich net als zijn grote voorganger William Blake van veel Bijbelse beelden. Daarbij is het niet altijd duidelijk welke betekenis die beelden precies hebben. In de twee lezingen The Secret Life of the Love Song (1998) en The Flesh Made Word (1996)ligt hij een tipje van de sluier op. Zijn lezingen worden doorkruist door de visioenaire preken van de Zuid-Afrikaanse profeet Kobus van Rensburg die het niet schuwt om tijdens zijn redes soms te spreken in tongen.

IV  Omdat wij niet god kunnen zien en leven, heet het dat de levenden niet anders zien dan in een spiegel van raadselen. Slechts de doden zien god van aangezicht tot aangezicht. We moeten het tijdens onze pelgrimsreis doen met spiegels, projecties, omkeringen en illusies. Vage voorstellingen die onder invloed van het licht voortdurend veranderen en nooit langer dan enkele seconden stil lijken te staan. 

    

 

 

Circa...dit 
RUIMTE VOOR KUNST
Mirror Mirror on the Wall 
Margreeth Evers & Rinke Nijburg
curator: Anand Mahabier

Opening:28-03 om 20:00 u
29.03.2013 t/m 14.04.2013
Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 14.00-18.00 u

Circa...dit 
RUIMTE VOOR KUNST
Weerdjestraat 8
6811 JE Arnhem
circadit.blogspot.nl