donderdag 30 mei 2013
Prisma, 2013
Cosmic Bubbles No 4 I Kosmische bellen No 4
mixed media on paper I gemengde techniek op papier
20 cm Ø Museum voor Religieuze Kunst 
Hortus Conclusus – de omsloten tuin  

opening zaterdag 1 juni 2013

deelnemende kunstenaars & architecten: Persijn Broersen & Margit Lukács, Ard Hoksbergen, Furkan Köse, Hans van Lunteren, Rinke Nijburg, May van Oers, P.J. Roggeband  & Gerda Ten Thije

 

Hortus Conclusus 

Het MRK beschikt over een prachtige kruidentuin, een oase begrensd door museum- en kloosterbebouwing, een hortus conclusus omsloten door een monumentale achttiende-eewse muur. Met bijdragen van kunstenaars en architecten, met miniaturen in middeleeuwse handschriften, rondleiding en excursies naar de kloostertuinen van de franciscanen van Megen en de kapucijnen van Velp wordt deze zomer aandacht geschonken aan dit bijzondere onderdeel van het museum.

 

Hortus conclusus is een gelaagd begrip. Het staat letterlijk voor omsloten tuin of besloten hof. Maar behalve naar de relatie natuur – cultuur – architectuur verwijst hortus conclusus naar het klooster en haar bewoners. Het begrip, ontleend aan het Bijbelboek het Hooglied, wordt geassocieerd met Maria, reinheid en met het mystieke huwelijk van kloosterzusters met hun hemelse bruidegom, Christus. 

 

De tentoonstelling heeft een brede invalshoek. Middeleeuwse handschriften met voorstellingen van de hortus conclusus worden geconfronteerd met werk van hedendaagse kunstenaars. Zo presenteert Rinke Nijburg een reeks van twaalf halve bollen of lenzen, waarin wordt ingezoomd op de microscopische details in de besloten tuin, op een ongekende wereld van stilte en betovering. Gerda Ten Thije maakt mobiele tuinkassen waarin zij plantensoorten plaatst die met uitsterving bedreigd worden. PJ Roggeband en Hans van Lunteren draaien in hun homo hortus conclusus het perspectief om. De bezoeker en het centrale, monumentale Elisabethbeeld in de tuin worden ‘ingekleed’ als een omsloten tuin. Het is de natuur die de mens en diens cultuur ‘ommuurt’, afschermt, groen kleurt. 

 

De veelzijdigheid van het thema spreekt ook uit het ontwerp van de Islamitische begraafplaats & Moskee van architect Furkan Köse. Met dit ontwerp, geïnspireerd op de hortus conclusus, won hij in 2005 de Archiprix voor het beste afstudeerproject. Kiest Köse nadrukkelijk voor een omsloten tuin-begraafplaats, Ard Hoksbergen, die vorig jaar de Archiprix won, breekt met zijn kartuizerklooster voor het Twentse Tubbergen de gesloten vorm open. In zijn ontwerp heeft hij maar één muur opgenomen en de achterkant van het complex opengesteld voor het bos. Opnieuw, maar telkens anders wordt de vraag gesteld: wat willen we beschermen, de natuur of de cultuur, en waar leggen wij de scheidslijn, de ‘muur’?


1 juni-18 augustus 2013

Museum voor Religieuze Kunst
Vorstenburg 1
5401 AZ Uden

T 0413. 26 34 31