donderdag 23 januari 2014

The Fauna of Shrunken Heads # 1
THE FAUNA OF SHRUNKEN HEADS I & II
2014
piezo print op papier 
ong. 90 x 120 cm
DE UITSPRAAK deel I

Voor het paleis van Justitie in Arnhem staat een prachtige asymmetrische vitrine. Vroeger werden hier aankondigingen van zittingen op gepubliceerd en politiefoto's van gezochte personen opgehangen. De vitrine is een historische object dat zeer de moeite waard is om te behouden voor de stad. Justitie heeft de vitrine dan ook opgeknapt en Plaatsmaken in Arnhem benaderd om er een herbestemming aan te geven en een passend concept te bedenken. Onder de titel DE UITSPRAAK lanceert Plaatsmaken in 2014 een reeks van 5 tentoonstellingen.De kunstenaars die worden benaderd hebben een bijzondere kijk op thema’s als rechtspraak, straf en berouw. De door de kunstenaars  ontworpen beelden worden in de ateliers van Plaatsmaken op groot formaat geprint.

Voor de eerste tentoonstelling werd kunstenaar Rinke Nijburg (Lunteren, 1964) benaderd. Speciaal voor DE UITSPRAAK maakte Nijburg een nieuw werk met de raadselachtige titel THE FAUNA OF SHRUNKEN HEADS. Het werk is precies op de maat van de vitrines gemaakt. Er zijn 12 gekrompen hoofden van 12 mannen te zien waarvan de meesten de ogen gesloten hebben. Je vraagt je als kijker af wat er precies aan de hand is? Waarom zijn het alleen mannen? En waarom sluit een mens de ogen? Berusten deze mannen in hun lot of niet? Wat kun je aan de buitenkant zien van wat zich in een mens afspeelt? 

Er zullen weinig mensen zijn die het leuk vinden om voor de rechtbank te moeten verschijnen. Bijna iedereen die gedaagd wordt zal met een steen in de maag en het lood in de schoenen voor de rechter verschijnen. Het is alsof je een meter krimpt. Vandaar de titel SHRUNKEN HEADS of gekrompen hoofden. Maar het leven gaat door en men moet leven met de uitspraak van de rechter. Het woord FAUNA werd afgeleid van de gelijknamige Romeinse vruchtbaarheidsgodin.

Medemenselijkheid en kwetsbaarheid zijn een belangrijke bron in de tekeningen, schilderijen en grafiek van Rinke Nijburg. Hij vindt veel inspiratie in de rijke beeldende tradities van de oude schilderkunst en de oude religies. Ook zijn er duidelijke verwijzingen naar stripverhalen, sprookjes, televisieseries (vooral soaps), hedendaagse verschijnselen als tatoeages en SM, en zaken uit de actualiteit. 


PERSBERICHT Plaatsmaken januari 2014
De tentoonstellingsperiode loopt van 20 januari tot 24 maart 2014
De vitrine is vrij toegankelijk voor iedereen.Paleis van Justitie
Walburgstraat 2-4
6811 CD Arnhem 

 

THE FAUNA OF SHRUNKEN HEADS III & IV
2014
piezo print op papier 
ong. 90 x 90 cm