dinsdag 1 juli 2014

Franciscus en de natuur # 1Listening to the Humming Birds Humming
Tondo XL No 11 
2009-2013

houtskool, pastel en kleurpotlood op papier 
charcoal, pastels and colourpencil on paper
work Ø 111 cm / frame Ø 122 cm 
Zaaloverzicht Museum voor religieuze kunst, Uden
Fransciscus en de natuur

Rinke Nijburg
Listening to the Humming Birds Humming (l.)
2009-2013

Rinke Nijburg & Gerda Ten Thije
Blind Birdwatcher listening to the Waters Rising (r.)
2003
Franciscus en de Natuur

28 juni t/m 12 november 2014

Franciscus preekte tot vogels en bloemen, wormen raapte hij op van de grond zodat zij niet door voetgangers na hem vertrapt zouden worden. Werelddierendag, 4 oktober, feestdag van Franciscus (1180-1226) herinnert ons aan de vergaande liefde voor de natuur van de heilige uit Assisi. Deze zomer wijdt het MRK Uden een expositie aan de patroon van de dieren. De expositie wordt ondersteund door excursies naar de bijzondere tuinen van Franciscanenkloosters in Megen en Velp, workshops, lezingen en andere activiteiten.

Anders dan men zou verwachten is het verband tussen Franciscus en zijn liefde voor de natuur en de schepping in de kunst niet vaak gelegd. De dierenvriend van 4 oktober is een relatief recent fenomeen. Dit thema werd na zijn dood in de 13e-14e in Italië weliswaar geregeld voorgesteld, maar raakte daarna in de vergetelheid, om pas in de 19e - 20e eeuw een revival door te maken. Werelddierendag wordt pas vanaf 1929 gevierd.

In de expositie ligt het accent bijgevolg op de moderne kunst. Franciscus is en blijft een inspirerende heilige voor deelnemende kunstenaars als Rinke Nijburg & Gerda TenThije, Rob Sweere, Jacques Frenken en Bas Meerman. In de kruidentuin van het museum staat een monumentaal beeld van Franciscus, gevormd uit afgietsels van oude  landbouw-werktuigen, gemaakt door Johan Claassen.

Dichter Maarten van den Elzen zal, in samenwerking met Genoveef Lukassen, een selectie van gedichten presenteren die met behulp van sensoren doorheen de kruidentuin te beluisteren zijn. Daarnaast worden er filmfragmenten van Passolini ‘s Uccellacci e uccellini  en Rosselini’s  Francesco giullare di Dio vertoond. 

28 juni t/m 12 oktober 2014

Openingstijden
dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 u
zaterdag, zondag en feestdagen 13.00 - 17.00 u
 

Museum voor Religieuze Kunst
Vorstenburg 1
5401 AZ Uden 


museumvoorreligieuzekunst.nl