vrijdag 5 september 2014

Blow Softly Here - Operation Market Garden


Blow Softly Here
2014 

ets, drogenaald, zeefdruk en acrylverf op papier
etching, dry point, silkscreen and acrylics on paper

20 x 30 cm 

oplage I edition 25 
zeefdruk I silkscreen M.F. Wellink
Arnhems Museum & Plaatsmaken I Museum Arnhem & Plaatsmaken
Winds of Heaven Blow Softly Here

Ter gelegenheid van 70 jaar herdenking van Operatie Market Garden (1944-2014) werd aan vijftien kunstenaars gevraagd een ontwerp voor een prent te maken. De ontwerpen werden in de ateliers van Plaatsmaken in Arnhem gedrukt en worden vanaf 31 augustus 2014 tentoongesteld in het Arnhems Museum. 

Uitganspunt voor de prent BLOW SOFTLY HERE zijn de op 17 september 1944 bij het station Oostebeek-Laag omgekomen tweelingbroers Thomas en Claude Gronert (1923-1944). Beiden waren Engelse soldaten van het 2nd Battalion van The Parachute Regiment. Om 13.50 u werd hun bataillon gedropt in Dropzone-X bij Heelsum ; omstreeks 15.00 u, iets meer dan een uur later, stierven de broers zij aan zij, in een gevecht met een groep Duitse SS-soldaten. Beiden werden door het hoofd geschoten. Thomas riep dat hij door een kogel geraakt was; hij kreeg een kogel in zijn hoof. Toen zijn broer Claude hem te hulp schoot, werd ook hij in het hoofd geschoten. De broers stierven naast elkaar, vlak bij de spoorlijn.

Titel en tekst op de prent zijn ontleent aan het grafschrift van de naast elkaar begraven broers op de Airborne begraafplaats Oosterbeek:

WINDS OF HEAVEN
BLOW SOFTLY HERE
WERE LIE SLEEPING
THOSE WE LOVED SO DEAR


Doel van de tentoonstelling is om kinderen in de leeftijd van 6-18 jaar op een bijzondere manier kennis te laten maken met de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de gebeurtenissen rond Operatie Market Garden die in Museum Arnhem herdacht wordt onder de naam Geest van de plek. De werken zijn tijdens de tentoonstelling te koop voor € 45 (waarvan Museum Arnhem € 5 doneert aan War Child). De werken worden uitsluitend verkocht aan junior kunstliefhebbers van 6-18 jaar en maximaal twee werken p.p..

Geest van de plek I Sla je slag!  
Arnhems Museum
31 augustus t/m 9 november 2014
Blow Softly Here
2014 

ets, drogenaald, zeefdruk en acrylverf op papier
etching, dry point, silkscreen and acrylics on paper

20 x 30 cm 

unicum III 
voor B.V. Oosterbeek