Martelaren van Gorcum (2012)


The Fauna of Corpses 

De tekening The Fauna of Corpses  is gebaseerd op het historische fenomeen van de marteling en terechtstelling (door de protestantse watergeuzen) van 17 rooms-katholieke geestelijken en 2 lekenbroeders in 1572. Voor de 19 oude doden werden door de kunstenaars op internet 19 personen gezocht die vanwege hun afwijkende geloof in de recente geschiedenis publiekelijk werden geëxecuteerd. De geportretteerden, in dit geval allemaal mannen, zijn van alle windstreken, alle rassen en alle geloven.

Op de tekening zien we een jonge vrouw liggen die omringd wordt door 19 dode mannen. Wanneer mannen sterven denken ze meestal aan hun moeder, hun vrouw, hun dochters, aan een heilige maagd. De tekening pleit voor lankmoedige tolerantie en voor de oude Erasmiaanse traditie van vrijheid van godsdienst en vrijheid van denken.

Voor dit werk werd o.a. gebruik gemaakt van de film Eyes Wide Shut (1999) van Stanley Kubrick en van de gewassen pentekening Elsje Christiaens (1664) van Rembrandt van Rijn. De titel The Fauna of Corpses komt uit de forensische entomologie. The Fauna of Corpses, 2012
mixed media on paper
125,5 x 150 cm

atelieropname
dodenherdenking 4 mei 2012

The fauna of Corpses, 2012
6 Corpses
mixed media on paper
appr. 22 x 140 cm