donderdag 24 maart 2016

Studies into Asylum # 7


Studies into Asylum with Olive Tree
Vincents c
el in Saint-Paul-de-Mausole met getralied raam

karton, potlood, hout, glas, LED en gemengde techniek

17,5 x 18,8 x 36,5 cm (lengte x breedte x diepte)


MOTI Breda 
VAN GOGH MINI'S
80 kunstenaars, 80 kijkdozen 


opening zaterdag 2 april 2016 
2 april – 1 augustus 2016

Vanaf 2 april 2016 presenteert MOTI de tentoonstelling Van Gogh Mini’s. In de tentoonstelling zullen 80 hedendaagse Nederlandse kunstenaars met miniatuurstudies de werkwijze van de iconische schilder Vincent van Gogh (1853-1890) ontleden, aanvullen, bekritiseren of herinterpreteren in hun eigen stijlvorm.
Met de tentoonstelling Van Gogh Mini’s onderzoekt MOTI de visuele zeggingskracht van het oeuvre van Van Gogh door aan 80 hedendaagse kunstenaars te vragen een reactie in miniatuurformaat te maken – een kijkdoos - over een door hen uitgekozen werk van de schilder. Wat hebben Vincent van Gogh en kijkdozen met elkaar te maken? Wordt hier niet de uitstraling van een wereldberoemde kunstenaar op gezochte wijze gekoppeld aan het ietwat kinderlijke, folkloristische fenomeen van de kijkdoos? Integendeel; als één kunstenaar zich leent om met de begrenzingen en mogelijkheden van een kijkdoos te worden benaderd, is het wel Van Gogh. Wie een kijkdoos maakt, moet zich immers verhouden tot de diepte van het beeld, oftewel het perspectief dat de eenogige blik afdwingt. Hierbij komen direct de basisbeginselen van het kenmerkende oeuvre van Van Gogh aan bod: zijn perspectiefvoering en kleurgebruik.
  
In deze tentoonstelling bieden 80 hedendaagse kunstenaars een persoonlijke reactie op de unieke beeldtaal van de wereldberoemde schilder. Wat heeft Van Goghs artistieke erfenis voor invloed op beeldmakers van vandaag? Een bijzonder en gemêleerd gezelschap van kunstenaars geeft antwoord op deze vraag in de tentoonstelling Van Gogh Mini’s

Deelnemende kunstenaars
Philip Akkerman en Mike van der Pol, Alex Baams, Chris Baaten, Michiel van Bakel, Geert Bartelink, Dick van Berkum, Margo van Berkum, Roland Berning, Cornel Bierens, Eelco Brand, Noor van der Brugge, Bureau for Anticosmetic Aesthetic Investigations  (BAAI), Airco Caravan, Robbie Cornelissen, Lisa Couwenbegh, Marit Dik, Dana Dijkgraaf, Driessens & Verstappen, Gijs Frieling, Lizan Freijsen, Donnie Gerhardus, Marjanne Geurtsen, Frank Halmans, Wout Herfkens, Benoît Hermans, Inti Hernandez, Caren van Herwaarden, Teun Hocks, Daan den Houter, Daniela Jordanova , Martha Kamminga, Max Kisman, Erik Klein Wolterink, Jacob Kok, Frank Koolen, John Körmeling, Ellen Krol, Mirjam Kuitenbrouwer, Jacqueline Lamme, Jan Robert Leegte, Lynne Leegte, Mariëtte Linders m.m.v. Henk Tromp, Deank Lisser, Jurriaan Löwensteyn, Frank Mandersloot, Jurriaan Molenaar, Paul Nassenstein, Rinke Nijburg, Mai van Oers, Serge Onnen, Olphaert den Otter, Wiesje Peels & Steffen Maas (Goghflow), Barbara Polderman, Maaike Roozenburg, Alexander Schabracq, Harald Schole, Harold Schouten, Roland Sohier, Arthur Stam, Anne-Friné Steiger, Mark Sturkenboom, Rein Jelle Terpstra, Maurice van Tellingen, Marianne Theunissen & Chris Baaten, Aline Thomassen, Ronald van Tienhoven, Josine Timmer, Chandni Venkataraman, Lorelinde Verhees, Floris Visser, Guido Vlottes, Giny Vos, Ralf Westerhof, Anique Weve, Stefan Yordanov.

Cornel Bierens
Van Gogh Mini’s is een initiatief van beeldend kunstenaar en schrijver Cornel Bierens. Bierens werkte de afgelopen jaren veelvuldig met de vraagstukken uit Van Goghs oeuvre. Met Van Gogh als inspiratiebron, werkte hij aan installaties en werkstukken over de werking van anamorfosen (een vertekende afbeelding, die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek of onder bepaalde optische voorwaarden realistisch uitziet), miniaturen en ruimtelijke beeldvertalingen. Bierens is voornemens binnen enkele jaren het nieuwe Van Goghmuseum genaamd ‘Het Gele Huis’ te stichten. Dat wordt een zelfstandige locatie waar verschillende beroemde taferelen van Van Gogh in anamorfose vorm worden nagebouwd in kamers die door bezoekers betreden kunnen worden en zo inzicht geven in de perspectiefvoering van Van Gogh. De samenwerking met MOTI is een eerste stap in realisatie van dit lange-termijnproject.

MOTI Museum of the Image
Boschstraat 22 
4811 GH Breda
motimuseum.nl


curator Cornel Bierens cornelbierens.nl/curator
Studies into Asylum with Olive Tree
Vincents c
el in Saint-Paul-de-Mausole met getralied raam

karton, potlood, hout, glas, LED en gemengde techniek

17,5 x 18,8 x 36,5 cm (lengte x breedte x diepte)