zondag 21 februari 2016

Studies into Asylum # 1
MOTI Breda 
VAN GOGH MINI'S
100 kunstenaars, 100 kijkdozen 

2 april – 1 augustus 2016MOTI Museum of the Image
Boschstraat 22 
4811 GH Breda
motimuseum.nl

curator Cornel Bierens
cornelbierens.nl/curator
Studies into Asylum

Toen Vincent van Gogh in mei 1889 opgenomen werd in Saint-Paul-de-Mausole, een krankzinnigengesticht in St. Remy in Zuid-Frankrijk, kon niemand bevroeden dat hij hier, in een piepklein kamertje op de eerste verdieping van het gesticht een aantal van zijn mooiste landschappen zou gaan schilderen. 

Na een tijdje in het gesticht weinig om handen te hebben gehad, gaf Vincent aan weer te willen gaan schilderen. Maar omdat hij, op last van de behandelende artsen, het gesticht nog niet mocht verlaten, kreeg hij de kamer op de eerste verdieping toegewezen. 

Wanneer je het raam in die kamer met uitzicht op het ommuurde land eenmaal gezien hebt, dan wekt het verbazing en bewondering dat het beperkte uitzicht vanuit het hoge raam met spijlen Vincent niet belemmerde om weidse landschappen te schilderen die zinderen van kleur en leven.

Vincent verbleef precies een jaar in het gesticht Saint-Paul-de-Mausole, van mei 1889 tot mei 1890. Toen hij, onder begeleiding, weer naar buiten mocht, begon Vincent de directe omgeving van het oude kloostercomplex te tekenen en te schilderen.

Uitgangspunt voor de kijkdoos Study into Asylum is de kamer met van tralies voorzien raam op de eerste verdieping in Saint-Paul Asylum. 


Studies into Asylum
Peepshow No 1
karton, potlood en gemengde techniek
17,5 x 27,5 x 10 cm (lxbxh)