dinsdag 19 december 2017

Allard Budding In Memoriam # 1Allard Budding en H.K.H. Koningin Beatrix
Uitreiking 'Koninklijke subsidie', Paleis op de Dam, 1992Allard Budding (6 dec 1963 - 10 dec 2017)

Van Henk Johannes van den Heuvel, beeldend kunstenaar en blogger, kreeg ik gisteren het droevige bericht dat beeldend kunstenaar Allard Budding op zondag 10 december op 54 jarige leeftijd is overleden. Allard overleed 4 dagen na zijn eigen verjaardag.

Eigenlijk kende ik Allard niet zo heel goed, maar wel volgde en bewonder ik zijn werk. In 1992 kregen wij beiden uit handen van Koningin Beatrix de 'Koninklijke subsidie voor vrije schilderkunst'  -tegenwoordig ook wel 'Koninklijke Prijs' geheten.- Dat was toen in goed gezelschap van vier anderen: Wim Bosch, Sarianne Breuker, Hans Broek en Janpeter Muilwijk, kunstenaars die nog altijd actief zijn.   

Allard had ter gelegenheid van de uitreiking van de prijs in het Paleis op de Dam de durf om een T-shirt aan te trekken met daarop de koningin met kroon en sjerp. Ik benijdde en bewonderde Allard hier toen om, want zelf zou ik zoiets niet zo gauw gedurfd hebben ...

Op deze eerste kennismaking met Allard volgden nog enkele andere ontmoetingen en gedeelde tentoonstellingen. Het werk van Allard ben ik lange tijd blijven volgen; ik hield van zijn grote, abstracte en brutale schilderijen.

Henk Johannes van den Heuvel was zowel met Allard Budding als Hans van Hoek bevriend. Zij kenden elkaar van de middelbare school in Veenendaal. Op zijn geweldige blog Woest & Vredig besteedt Henk aandacht aan het overlijden van Allard, zijn dierbare vriend. 

zie ook:
In Memoriam Allard Budding #2
Henk van den Heuvel De kluizenaar
Allard Budding
Z.t. 
2005

olieverf op doek
130 x 80 cm