dinsdag 21 juni 2022

Joseph M. Heij I Brieven aan Edith Stein #1/25

 

 


Joseph M. Heij I Brieven aan Edith Stein #1/25

Joseph M. Heij (Hengevelde 1949) is een Nederlands dichter die zelden een fatsoenlijk gedicht heeft geschreven, laat staan gepubliceerd. Omdat het thuis niet meer ging, zit hij op de gesloten afdeling van een psychiatrische kliniek in Wolfheze op de Veluwe. Met de meeste hulpverleners kan hij niet praten, met sommige medecliënten iets beter. 

De tuinman is een uitzondering; met die man valt te spreken. Maar het allerliefst schrijft Joseph brieven aan Edith Stein (1891-1942), een briljante Duitse filosofe die joods orthodox werd opgevoed, op haar dertiende atheïst werd en een van de eerste gepromoveerde vrouwelijke filosofen van Duitsland werd. Joseph kent Edith Stein nauwelijks maar bewondert haar enorm en besluit met haar te corresponderen. 

Zonder al te grote regelmaat stuurt hij haar brieven; soms naar Edith die dertien is, maar met hetzelfde gemak naar de Edith die een vermaarde filosofe is, Brieven verzenden naar de Edith in Auschwitz vindt Joseph problematisch; brieven schrijven naar de Edith die zich bekeerde tot het rooms-katholieke geloof nog veel lastiger. 

Elke brief wordt vergezeld van een digitale collage. Deze uitgave bevat de eerste 25 brieven en collages van Joseph M. Heij aan Edith Stein.

 
Omslag: Anna Kutschera
Omslag afbeelding: Joseph M. Heij
StandBy Publishers 2022